-
Орангутан мешкає на острові Суматра (Індонезія). -
Зріст від 125 до 150 см. -
Вага до 90 кг. -
Харчуються орангутани в основному різноманітними частинами рослин: плодами, листям, бруньками, насінням, паростками, квітами. -
Тривалість життя – 35-40 років, в окремих випадках доживають до 50 років.
Орангутани – великі антропоїди. Практично все життя орангутани проводять на деревах, по яких пересуваються за допомогою дуже довгих рук (розмах – до 2 м), допомагаючи собі ногами.
Соціальна поведінка
Орангутани живуть гаремами сімейного типу з 3-5 особин, хоча зустрічаються і поодинокі екземпляри. Члени групи прекрасно знають один одного.
Розмноження
Вагітність триває близько 8,5 місяців. На світ народжується 1, рідше 2 дитинчати. Новонароджені важать 1,5-2кг і абсолютно безпорадні. Малюк чіпляється за шерсть матері на грудях і кожні 3-4 години смокче молоко. Коли він досягає 4-місячного віку, мати починає годувати його спеціальним «зеленим пюре» - ретельно пережованою рослинною масою.
Вид і людина
У давні часи представники знаті на індонезійських островах для розваги і престижу тримали одного або навіть декількох орангутанів. А оскільки дорослу мавпу зловити було практично неможливо, ловці переслідували самок з дитинчатами. Матерів вбивали, забираючи малюків. Подібний вилов практично не впливав на чисельність орангутанів, поки за справу не взялися європейці, а найголовніше, поки були цілі місця проживання орангутангів.
Цікаві факти
Орангутани настільки адаптувалися до життя на деревах, що навіть воду п'ють зазвичай з листя, дупел чи просто злизують після дощу зі своєї шерсті.
При спілкуванні орангутани використовують 13 звуків, супроводжуючи їх багатою мімікою і жестами.
-
Класифікація ще
не проведенаNE
-
Недостатньо
даннихDD
-
Знаходяться під найменшою
загрозою зникненняlc
-
Близькі до
уразливому положеннюNT
-
Уразливіvu
-
Знаходяться під
загрозою зникненняen
-
У критичній
небезпеціcr
-
Зниклі в
дикій природіew
-
Зниклі
твариниex