-
Ареал – півострів Індостан, Шрі-Ланка, Індокитай і острови Південно-Східної Азії, Суматра. -
Висота слона – 2,5-3,3м. -
Вага – 2,7-5,5 т., Буває і до 6 т. -
У раціон входить трава, чагарники і навіть грунт, багатий на мінеральні солі. -
Тривалість життя – до 50 років.
Завдяки хоботу і величезним вухам, сірий могутній гігант викликає великий інтерес у дітей і дорослих.
Соціальна поведінка
У слонів матріархальні групи, коли основу соціуму утворюють самки, які знаходяться в кровній спорідненості з потомством. Молодих самців з досягненням зрілості виганяють з соціуму. Дорослі самці час від часу заходять в групи самок у пошуках самки в тічці. Слони живуть соціальними групами з дуже міцними зв'язками. Якщо хтось із членів групи поранений, інші приходять на допомогу: допомагають встати на ноги і піти, підтримуючи з двох сторін.
Розмноження
Після 22 місяців вагітності слониха народжує одне маленьке слоненя вагою від 90 до 115 кг. Подія відбувається всередині стада, і незабаром всі члени стада підходять до нього, щоб привітати дотиком хобота. Слоненята у однієї самки народжуються кожні 4 або 5 років, нерідко інтервал буває в 2-3 роки.
Вид і людина
В даний час дикі азіатські слони перебувають під загрозою зникнення. Виною тому – величезний попит на бивні, який за останні 150 років призвів до катастрофічного зниження чисельності слонів.
Цікаві факти
Великі вуха слона працюють як радіатори, рятуючи від перегріву. У спекотну погоду слони розставляють вуха, або розмахують ними, створюючи додатковий рух повітря.
З метою гігієни слони приймають грязьові ванни. Бруд, що засихає, утворює панцир, який розчавлює і знищує паразитів, що мешкають в шкірі тварин.
-
Класифікація ще
не проведенаNE
-
Недостатньо
даннихDD
-
Знаходяться під найменшою
загрозою зникненняlc
-
Близькі до
уразливому положеннюNT
-
Уразливіvu
-
Знаходяться під
загрозою зникненняen
-
У критичній
небезпеціcr
-
Зниклі в
дикій природіew
-
Зниклі
твариниex