Виберіть категорію
ua
live
День ірбіса
23 Жовтня 2020
Новини

Щорічно 23 жовтня відзначається Міжнародний день ірбіса, або снігового барса. Свято було засновано в Бішкеку – столиці Киргизії на Всесвітньому форумі зі збереження сніжних барсів в 2013 році.


Сніговий барс (ірбіс) – житель гір Південного Сибіру, Центральної Азії і Гімалаїв. Його можна зустріти на висоті до 6000 м. Хижак родини котячих має довге гнучке тіло і дуже довгий хвіст. Лапи у нього відносно короткі, голова невелика. Його маса сягає до 55 кг. Ірбіс не боїться морозів і вітрів, його шерсть висока, густа і м'яка, її довжина у висоту досягає 55 мм.


Ірбіс – дивовижна і мало вивчена тварина. Виною тому важкодоступні гірські місця проживання. Він широко бродить в своїх володіннях, які можуть досягати 1000 квадратних кілометрів. Ця таємнича тварина в основному веде нічний спосіб життя, але при необхідності може не спати і в денний час. Харчується хижак гірськими копитними і бабаками. Сніговий барс – одинак і знаходить собі пару тільки на шлюбний період. Самка може давати приплід раз в два-три роки.


На сьогоднішній день сніговий барс проживає на території дванадцяти держав: Афганістану, Бутану, Китаю, Індії, Казахстану, Киргизії, Монголії, Непалу, Пакистану, Росії, Таджикистану і Узбекистану. І всюди ірбіс знаходиться на межі зникнення, він занесений до Міжнародної Червоної книги.


Свято День сніжного барса створений для залучення уваги до зникаючого виду і спрямований на збереження снігового барса.